Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Νεκρολογία του Δημήτρη Σταθόπουλου (1946-2017)

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος δεν γεννήθηκε στην Ξάνθη, στην οποία εγκαταστάθηκε σε προχωρημένη ηλικία, μετά το 1970. Αγάπησε, όμως, την πόλη και αναδείχθηκε ως  αυτός  που αποτύπωσε το πνεύμα και την ψυχή της πόλης στο δοκιμαζόμενο δομημένο ιστορικό περιβάλλον. Η Ξάνθη που αποτύπωσε ο Σταθόπουλος, είναι η Ξάνθη της μεγάλης εποχής του εμπορίου του καπνού από το 1860 μέχρι το 1910, καθώς και η λαϊκή Ξάνθη των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και δεν σπούδασε ζωγραφική, αλλά περιορίστηκε σε μια υπαλληλική καριέρα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Εργαζόμενος σε μια βιομηχανία της Ξάνθης συναντήθηκε με την Παλιά Πόλη, συνάντηση που σημάδεψε έκτοτε τη ζωή του. Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες άρχισε να ζωγραφίζει και πέτυχε σε λίγα χρόνια να είναι ικανός όχι μόνο να αποτυπώσει τα κτίσματα που τον εντυπωσίαζαν, αλλά να δώσει και την ουσία που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τις πινελιές. Ζωγράφιζε, εκτός της Ξάνθης, τη Σαμοθράκη, τη Δράμα και εξοχές που συναντούσε σε ταξίδια διακοπών. Τα έργα του  που είναι κυρίως ακουαρέλες με νερομπογιά έχουν μια παλαιική πατίνα που ενισχύει την εντύπωση του θεατή για ένα χαμένο ιδανικό κόσμο. Πρόκειται για έργα ρεαλιστικά που οδηγούν όμως πέραν της πραγματικότητας. Η αντιμετώπιση είναι περιγραφική και η μέθοδος συντηρητική. Κατάλαβε βαθιά την πολυμορφία της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της Ξάνθης και ήταν ο πρώτος που την απέδωσε. Έγινε μόνιμος κάτοικος της Ξάνθης, εγκατέλειψε τη δουλειά του στο εργοστάσιο και άνοιξε ένα μικρό ατελιέ στην οδό Ορφέως στην καρδιά σχεδόν της Παλιάς Πόλης. Για χρόνια οι διαβάτες τον έβλεπαν να εργάζεται ακούραστος δημιουργώντας εκατοντάδες έργα. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και παρουσίασε 18 ατομικές εκθέσεις.

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος ήταν ένας γνήσιος διανοούμενος που είχε την ικανότητα να εκφράζεται με σαφήνεια πάνω σε αισθητικά θέματα με βάση μία γνώση την οποία απέκτησε χωρίς να φοιτήσει σε ανάλογη σχολή. Ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που μιλούσε ψιθυριστά και απόφευγε τις επιδείξεις και τις φιλοδοξίες.

Η Ξάνθη και όχι μόνο αυτή, θα τον θυμάται  μέσα από τα χιλιάδες έργα του.










Δεν υπάρχουν σχόλια: